Hey, this photo is ©

Arta-ma Poarta-ma sau Arta care se poarta

December 10, 2016 ,
Tiisoara, Fashion Fridays Theframe, blog, fashion
Arta-ma Porta-ma, vernisaj, imprimeum, colectie,

Am asteptat acest vernisaj de cand am vazut primele postari pe Facebook despre Arta-ma Poarta-ma. Chiar din denumire mi-a atras atentia iar cand am citit detaliile am fost si mai curioasa.

Arta care se poarta…O imbinare intre arta si creatie vestimentara. Semnaturile pe panza ale Liviei Coloji, Iulian Brad, Cristian Mărgineanu şi Arina Varga imbinate in creatie vestimentara sub acul si foarfeca aceleiasi Arinei Varga. Operele artistice pe panza… suna super bine, chiar super interesant, dar mai mult vroiam sa vad ideile Arinei in ceea ce priveste vestimentatia pe care o va crea cu aceste materiale pictate.

Am avut ocazia acum ceva vreme sa le vad in toata splendoarea lor la Vernisajul “Arta-ma Poarta-ma” care s-a desfasurat la Cafeneaua Literara Joy’s. Proiectul a fost realizat de asociatia ‘Combinatul Urban de Cultura’, cu sprijinul financiar al ‘Centrului Municipal de Cultura Arad’ si in parteneriat cu Cafeneaua Joy’s.

Vazusem cate ceva din ceea ce va fi la vernisaj, dar nimic concret si doar mi-a trasat niste linii imaginare despre ceea ce va fi. Ajunsa la vernisaj m-am trezit dintr-o data intr-o lume plina de povesti pe panza. Fiecare imprimeu este unic in felul lui, spunand o poveste pe panza, poveste transpusa mai departe de Arina Varga in mini-povesti sau, tehnic vorbind, in mini-colectii, in functie de cate piese s-au realizat din fiecare imprimeu in parte. Au fost imprimeuri care au permis sa se creeze mai multe tinute, dar am vazut si imprimeu din care s-a realizat o singura rochie.

Am sa incep cu acel imprimeu din care s-a creat o singura rochie, pentru ca mi s-a parut piesa centrala a intregului vernisaj. Mie, cel putin mi-a placut cel mai mult. Este vorba de panza creata de Bogdan Iorgovan, care a imprimat o singura imagine pe toata dimensiunea materialului, fara a o repeta. Partea principala a modelului de pe imprimeu a fost folosit pentru o fusta volanta, croita in bie. Partile laterale au fost folosite pentru spatele rochiei si bust. Imbinatiile de croi si de imprimeu au dus la o rochie diafana, in doua culori …alb si negru…care imediat m-am dus cu gandul la Audrey Hepburn.

Brad Iulian a creat o lucrare care a fost imprimata dublu, in oglinda. Pentru ca acest imprimeu a fost mult mai bogat s-au putut realiza doua tinute. Una bazata pe chipul ce se regasea in ilustratie si una realizata strict pe detalii. O lucrare ampla, cu mult design din care s-a putut descoperii noi elemente prin intermediul croiului.

Am vazut si rochii bazate pe imprimeuri tip pattern. O lucrare a artistei Livia Coloji, la care a trebuit sa se tina seama doar de sensul de mers al imprimeului. Avand aceasta libertate Arina a putut sa se joace cu imaginatia si a realizat tinute care sa pastreze spiritul vesel al imprimeului. S-au facut doua rochii, amandoua scurte dar s-a tinut cont de imprimeu si a fost foarte bine pus in evidenta. Mi-a placut mult jocurile de volume care au fost in concorndanta cu notele de veselie ale materialului.

Am incercat sa “citesc” rochiile create din ilustratia lui Cristian Magureanu (Kid). Comic book-ul imaginat de Kid a dat nastere la doua tinute care au spus povesti noi prin rearanajarea unor povesti mai vechi. Arina a incercat sa pastreze atmosfera geometrica a imprimeului bazata foarte mult pe linii drepte, facand sectionari in imprimeu, aranajnd si rearanjand aceasta poveste in doua tinute …o rochie si o fusta cu bluza.

Ultimul imprimeu a dictat singur tinuta la care s-a pretat. Imprimeul a fost inital o schita a Arinei,  simpla si neagra dar a fost multiplicat pe diferite culori si dimensiuni, pentru a crea un bruiaj de informatie care se vedea superb de la distanta. Acest material a dus la realizarea unui trench foarte voluminos in partea de jos care reda atat de frumos jocurile de linii si culori ale modelului de baza.

Mi-au acaparat privirea si atentia aceste lucrari de aceea am si vorbit atat despre ele si chiar atat de mult mi-au placut incat cu drag as purta Arta…si nu stiu care dintre ele as alege…pentru ca le vreau pe toate.

You. Arina Varga, vernisaj, creatie, desgner

Arina Varga, creatie vestimentara,vernisaj

Arinva Varga, creatie, oanza, imprimeu,

 

Leave a comment